Pytanie:
May 29, 2023
Dzień dobry, biorę letrox 50 mg raz dziennie rano. Moje anty Tg z 8 urosło na 40, ( norma 0-5) a anty Tpo z 605 na 850. Przy normach od 0- 5. Moje tsh to 3.2 (Norm. 0.3-4.5) Ft3 2.8 (Norm.2-4) Ft4 12.1 (Norm.9-17) Dodatkowo biorę selen co drugi dzień. Codziennie wit. D3. Trzymam zbilansowana dietę, nie mam żadnych używek, ćwiczę. Przytyłam 20 kg w ciągu miesiąca na początku stycznia ( zdiagnozowane hashimoto). Morfologia dobra wszystko w normie. Żelazo 56 (norma 50-170) Mam problem z zajściem w ciążę. Dlaczego Moje wyniki po letroksie idą w górę zamiast spadać? Czy to hashimoto czy może coś innego? Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam
Odpowiedzi:
Arkadiusz Filip
June 13, 2023
Aby stwierdzić czy poziomy żelaza są dobre należy zbadać ferrytynę i CRP - jeśli ferrytyna jest poniżej 70 to źle Druga kwestia to może Pani spróbować wyeliminować na 2-3 tyg gluten i sprawdzić wtedy przeciwciała. 1 na 8 osób z hashimoto ma nietolerancje immunologiczną na gluten i musi go wyeliminować
Aleksandra Kurkiewicz
May 31, 2023
Dzień dobry, Leki typu Letrox nie wpływają na stan zapalny, którego dotyczą przeciwciała. Będą one rosnąć mimo stosowania letroxu. TSH (hormon przysadki mózgowej) 3,2 wskazuje na dość dużą niedoczynność, gruczoł tarczowy najlepiej pracuje przy TSH między 1-1,5 ; wyniki powyżej 2 skorelowane są z zaburzeniami metabolicznymi. Przeliczyłam Pani konwersję Ft4 (26%) do Ft3 (40 %) , wynik nie jest rewelacyjny a wręcz słaby, gdyż oba powinny wynosić powyżej 50% z naciskiem na ft3 jak najwyżej górnego zakresu nawet powyżej 70%. Przytyła Pani nie ze względu na Hashimoto samo w sobie, tylko na wolno działającą tarczycę. W normie nie oznacza optymalnie, gdyż normy to jest średnia statystyczna wyników, przykład zakres na insulinę wynosi 2,8-24,9 natomiast insulinoooporność diagnozuje się już gdy insulina wykracza powyżej 10 IU. Dobry rezerwuar żelaza wynosi minimum 70-80 jednostek, natomiast najlepiej gdy jest powyżej 100 w przypadku chęci zajścia w ciążę. Z przedstawionych wyników nie jestem Pani więcej określić, w Pani przypadku należy zacząć od zmniejszenia stanu zapalnego, wzmocnić śledzionę i tarczycę, popracować nad jelitami, to jeśli chodzi o dietę. Uważam, że warto byłoby rozszerzyć badania. Hashimoto to jest objaw a nie przyczyna, należy zacząć od przyczyn. Trudność z zajściem w ciążę jest uzasadniona, gdyż Pani ciało nie jest odpowiednio silne, aby stworzyć warunki do utrzymania dzieciątka. Warto zwrócić się do specjalisty, który pomoże Pani uporać się z dotychczasowymi kłopotami i przygotować się do zajścia w ciąże, utrzymanie jej i urodzenia maleństwa. Trzymam za Panią kciuki! Serdecznie pozdrawiam dietetyk kliniczny Aleksandra Kurkiewicz
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie.
Musisz napisać jeszcze 50 znaków
Zadaję pytanie